Uppdaterades:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Foto av författare
Skribent: Josef Bekir

Mat och vin från Toscana

Italien är ett land som uppskattas väldigt mycket för deras matkultur. För att inte nämna att de står för stora delar av världens vinexport. Därför kommer du i denna artikel att få lära dig mer om både maten och drycken från Toscana.

Om Toscana

Innan vi går in mer på typisk mat och dryck från Toscana kan det dock vara intressant att veta mer om själva staden. Toscana är en region som ligger i de mellersta delarna av Italien. Toscanas huvudort är Florens men du känner kanske också igen andra toskanska orter såsom Pisa, Siena och Montalcino.

Toscana har en lång historia och förutom att regionen besöks för matupplevelser så lockas turister till Toscana för deras kultur, shopping och vackra natur.

Mat från Toscana

Maten från Toscana är mycket uppskattad och området är särskilt känt för sin olivolja, tryffel, vita bönor, kött och osaltade bröd. Här nedanför kan du läsa mer om några av dessa läckerheter som Toscana är känt för.

Köttet
Om du gillar att äta kött så är Toscana den rätta regionen att besöka. På många menyer i området finner du olika typer av kött. Till exempel hjort, duva, hare och kanin. För att inte nämna det typiska toskanska köttet från den svarta grisrasen vid namn cinta sense. Du hittar också ett bra utbud på charkuterier såsom parmaskinka, salami och prosciutto.

Bönor
Förutom att du hittar ett brett spann på olika kötträtter finns det även en hel del bönrätter. I Toscana har de odlat bönor i hundratals år, vilket dom än idag tar tillvara på och inkluderar i sin matlagning. Två exempel på typiska bönsorter från regionen är cannellini och borlotti.

Tryffel
En annan råvara som vanligtvis förekommer i maträtter från Toscana är tryffel då det växer mycket vit tryffel i den toskanska orten San Miniato. Tryffel kan till exempel användas i pastarätter, risotto och pizza.

Munsbitar
Sist men inte minst är såväl hemmakockar som professionella kockar i Toscana duktiga på det man kallar för munsbitar. Allra helst serverat på bröd. Till exempel Crostinin som är ett lantbröd som har en topping av tomat, svamp, olivolja och salt.

Vin från Toscana

I Toscana finns det flera stora vinproducenter. En variant av vinsort som är starkt förknippad med Toscana är brunello. Det är ett rött vin som är gjort på druvan Sangiovese. Vinsortens fullständiga namn är dock brunello di Montalcino då vinsorten har sitt ursprung från just orten Montalcino. Idag har brunellovinet den högsta kvalitetsklassen och lagras på fat i minst 2 år. Därefter lagras den i flaska under ett par månader.

En stor producent av viner från Toscana är Fattoi som är en familjeägd vinproducent som finns i Montalcino. De har sedan flera generationer varit stora producenter av brunellovin.