Uppdaterad:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Barnvänlig matkasse

En barnvänlig matkasse kan underlätta hela vardagen. Alla vi som har småbarn har väl någon gång tänkt att det här är den bästa och stressigaste tiden någonsin… (?) När stressen är som värst är det inte alltid man ser hur mysig tillvaron är. Särskilt det här med att handla och laga mat kan många barnfamiljer uppleva som riktigt, riktigt jobbigt. Man vill ju inte heller laga vilken mat som helst. De små växande kropparna behöver näringsrik mat – och så ska maten vara god.

Egentligen behöver matlagning inte vara krävande, något som leverantörerna av matkassar visar. De färdiga matkassarna, som innehåller såväl recept som ingredienser till måltider för hela familjen, gör så att maten därhemma kretsar kring annat än korv och makaroner, fiskpinnar och potatismos samt köttfärssås och spaghetti. Variationsrikedomen i barnkassen till trots är måltiderna lätta att tillaga. Kolla in de barnvänliga matkassarna i listan här nedanför!

barnvänlig matkasseDet här innehåller en barnvänlig matkasse

I barnkassen ligger fokus på att maten ska vara god, näringsrik och lättlagad. Det ska gå fort att kunna sätta sig ner och njuta av bra mat tillsammans. De planerade måltiderna tar cirka 30 minuter att laga. En barnvänlig matkasse innehåller vanligen recept och ingredienser för upp till fem middagar och fyra personer.

Med kassen följer en färdig meny för nästan hela veckans middagar. Här varvas kött med fisk och fågel, och samtliga recept innehåller kvalitativa råvaror i form av grönsaker. De flesta ingredienserna finns med i matkassen, men du behöver komplettera med basvaror såsom kryddor, smör och olja.

Den laktosfria barnkassen passar laktosintoleranta

Både barn och vuxna kan vara laktosintoleranta. Det är en vanligt förekommande matöverkänslighet. I den laktosfria barnkassen är konceptet detsamma som i en ”vanlig” barnvänlig matkasse, men recepten innehåller laktosfria produkter. Såtillvida att ingen annan matöverkänslighet eller -allergi förekommer kan hela familjen äta maten från denna färdiga kasse.

Det finns familjematkassar utan gluten

Kärnfrisk eller allergisk – du måste ändå äta. Flera av de företag som levererar hem matkassar har förstått hur viktigt det är att kunna erbjuda färdiga kassar för alla behov. För de familjer där en eller flera medlemmar brottas med glutenallergi finns en matkasse utan gluten, där alla produkter och råvaror som innehåller gluten är utbytta till glutenfria alternativ.

Med ett förmånligt prova på-pris blir matkassen ännu billigare

Hos de allra flesta leverantörer av matkassar hör barnkassen till de billigare alternativen. Genom att beställa hem en kasse med mat kan du alltså hålla matkontot nere på en rimlig prisnivå. Leverantörerna har i regel prova på-pris på sina färdiga kassar, så gäller även för den barnvänliga matkassen. Som ny kund kan du få upp till 50 procent rabatt på din första kasse.

Så här beställer du en färdig matkasse för hela familjen

Skrolla upp till vår prisjämförelselista, i vilken du kan se samtliga leverantörer som erbjuder hemleverans av en barnkasse. I denna får du en snabb överblick över vilka alternativ som finns på marknaden. När du har hittat en barnvänlig matkasse som du vill veta mer om och/eller beställa hem, kan du klicka dig vidare till leverantörens nätbutik via vår länk i listan. Väl i nätbutiken kan du välja om du vill beställa hem en enda matkasse, liksom för att se om tjänsten är något för dig och din familj, eller satsa på ett abonnemang.

6 tips på hur du lagar maten i kassen tillsammans med barnen

De dagar när du faktiskt har tid att laga mat kan du med stor glädje låta barnen vara delaktiga i matlagningen. Här kommer sex tips på vad du kan tänka på!

  1. Ta god tid på er. När du lagar mat tillsammans med barnen är vägen till en färdig måltid minst lika rolig som att äta den.
  2. Var beredd på att det kan bli rörigt. Matlagning är överlag ganska kladdigt och när barnen involveras blir det ännu kladdigare. Du kan låta barnen laga maten på en bricka och lägga en vaxduk på golvet – eller så kan du helt enkelt bara låta det bli som det blir och njuta av er fina stund tillsammans.
  3. Ta chansen att prata mathygien. Se till att barnen tvättar händerna före ni börjar tillaga maten i barnkassen och när de har hållit på med rått kött (till exempel kyckling). Prata om vikten av mathygien under tiden.
  4. Prata igenom receptet före ni sätter igång. Bestäm också vem som ska göra vad. Det gör processen lättare.
  5. Passa på att lära er så mycket ni kan. När du och barnen lagar maten från den färdiga matkassen kan ni exempelvis passa på att lära er räkna (mått) eller att få bättre förståelse för var maten kommer från.
  6. Rör vid och smaka på maten. En viktig del av själva matlagningen, så är det även med recepten i den barnvänliga matkassen, är att man får utforska den.