Uppdaterad:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Laktosfri matkasse

Alla vi som är laktosintoleranta vet hur jobbigt det kan kännas i magen när man har fått i sig laktos… Man känner sig inte direkt på topp. Tack och lov är laktosintolerans ett uppmärksammat problem idag och utbudet av laktosfria produkter i mataffärerna ökar hela tiden. Det finns till och med en laktosfri matkasse, som de allra flesta leverantörer av kassar med mat erbjuder sina kunder till ett rimligt pris.

Matkassen med laktosfria matvaror fungerar egentligen som vilken matkasse som helst, skillnaden är bara att de ”vanliga” mjölkprodukterna med laktos har bytts ut mot laktosfria alternativ såsom laktosfri mjölk och smör utan laktos. Recepten i matkassen är framtagna av dietister och kostexperter, så räkna med att få sätta tänderna i nyttiga maträtter varje dag. Jämför matkassarna med laktosfritt innehåll från de olika leverantörerna här nedanför!

Det här innebär laktosintolerans

Det är vanligt att laktosintolerans förväxlas med mjölkallergi. Att vara laktosintolerant och allergisk mot mjölkprotein är två olika saker. Det förstnämnda är, som namnet indikerar, just en intolerans mot laktos eftersom man inte har tillräckligt mycket av kroppens eget enzym laktas. Det sistnämnda är en fullt utvecklad allergi mot allt som innehåller mjölkprotein. Den laktosfria matkassen är till för de hushåll där en eller flera av medlemmarna är laktosintoleranta och innehåller därmed mjölkprotein.

Någonstans mellan 10 och 15 procent svenskar är laktosintoleranta. I Asien är nästan 100 procent av befolkningen detsamma. Laktosintolerans är oftast något som utvecklas över tid och som man först blir medveten om att man har när man är vuxen. De här symptomen ger matöverkänsligheten upphov till:

 • Gaser i magen
 • Diarréer
 • Magknip
 • Uppsvälld mage.

Om du upplever att du alltid går omkring med en ”ballongmage” – det vill säga att du känner dig uppsvälld och gasig – kan du med fördel prova en laktosfri matkasse. Om symptomen avtar under provtiden, kan du utan att behöva rådfråga sjukvården fortsätta äta mat utan laktos. Det är inget vidare roligt med en krånglande mage, men samtidigt behöver laktosintolerans inte kräva en större livsstilsförändring än att göra sig kvitt laktosen i maten. Laktosintolerant eller inte – hela hushållet kommer tycka att maten från kassen är god.

laktosfri matkasseEn laktosfri matkasse innehåller också mjölkprodukter

Bara för att du är laktosintolerant behöver du inte skippa mjölkprodukterna. För att må bra behöver du dock äta laktosfri kost, med andra ord matvaror från vilka laktosen i mjölken har avlägsnats. En färdig kasse med laktosfri mat innehåller således mjölkprodukter utan laktos. Matkassen innehåller vidare kött, fisk, fågel, grönsaker, nötter, fröer och så vidare. Du behöver bara komplettera med basvaror såsom kryddor och olja för att få kompletta måltider till hela hushållet. Du får en ny kasse med recept och matvaror för tre till fem middagar varje vecka.

Barnkassen finns som ett laktosfritt alternativ

Barnkassen är namnet på den matkasse som är anpassad efter det hektiska småbarnslivet. Genom att beställa hem en laktosfri barnkasse kan du utan problem äta maten som resten av hushållet äter, och det bästa av allt är att de nyttiga maträtterna lagas på nolltid. Efter en lång dag på jobbet och hämtning på förskolan är man kanske inte så pigg på att stå i köket hela kvällen… (?)

Nya kunder får ett prova på-pris på en färdig matkasse

På grund av att den laktosfria matkassen innehåller specialkost är den något dyrare än en kasse med ”vanlig mat”, men de välplanerade maträtterna som medföljer i kassen är på intet sätt dyrare än den laktosfria mat du köper från mataffären runt hörnet. Med en generös ny kund-rabatt på upp till 50 procent kan du nu prova olika matkassar till ett förmånligt pris före du bestämmer dig för vilken kasse du vill satsa på.

Så här beställer du en laktosfri matkasse

 1. Skrolla upp till vår lista där vi jämför priser på och villkor för olika laktosfria matkassar.
 2. Välj en matkasse som du tycker verkar matcha dina behov.
 3. Klicka dig vidare från vår länk för matkassen till nätbutiken som säljer kassen.
 4. Beställ matkassen – glöm inte att utnyttja prova på-priset!

7 tips för att underlätta livet med laktosintolerans

 1. Ät laktosfria mjölkprodukter, som i fallet med en laktosfri matkasse.
 2. Kolla upp ingredienserna i den mat du äter – kanske finns det laktos i vissa av dem och utan att du vet om det?
 3. Var uppmärksam på att mycket av det du äter kan innehålla överraskande mängder laktos.
 4. Prova lindrande kosttillskott såsom laktastabletter.
 5. Unna dig något gott med mjölk i någon gång, men ät bara lite av det (om du nu klarar av laktos överhuvudtaget). Du ska helst göra detta i kombination med laktastabletter.
 6. Blanda inte ihop laktosintolerans med mjölkallergi. Om du misstänker att du har det sistnämnda, bör du kolla upp det hos en läkare.
 7. Laga mat som förut! Som en kasse med laktosfri mat är ett tydligt bevis för är matlagning inte tråkig bara för att du är laktosintolerant. Tillvarata alla de laktosfria möjligheterna som finns och koka ihop kreativa rätter