Uppdaterad:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Ekologisk matkasse

En ekologisk matkasse kan vara något dyrare än andra kassar, men det är värt att betala några kronor extra och göra miljön en stor tjänst på köpet. Oavsett vad många tror är det inte först och främst människans kortsiktiga hälsa som är det viktiga med ekologisk mat. Det är snarare planeten jordens väl och ve vi sätter på spel med det sätt på vilket vi konsumerar mat.

Ekologisk mat – och de ekologiska kassarna med matvaror – syftar till att minska matkonsumtionens miljö- och klimatpåverkan liksom till att värna om djurens välfärd. Att maten i en ekologisk matkasse kan både vara mer näringsrik och smaka bättre än mat som har framställts på ”vanligt vis” är en bonus.

Innehållet i de ekologiska kassarna skiljer sig egentligen inte något från de andra matkassarna. De innehåller exempelvis fläskkött, nötkött, fågel, fisk, mjölk- och spannmålsprodukter, nötter, fröer och sojaprotein, med andra ord alla de ingredienser du behöver för att du ska känna att du får i dig kompletta måltider. Jämför de ekologiska matkassarna här!

ekologisk matkasseDet här innehåller en ekologisk matkasse

Innehållet i en ekologisk matkasse är mycket likt innehållet i de andra matkassarna. Skillnaden på matvarorna är att de ekologiska produkterna är snällare för människa och miljö, då de är framställda för att värna bättre om vår planet. I kassen finns recept och ingredienser som räcker till tre till fem kompletta måltider för två till fyra personer. Recepten är noga planerade av dietister, som ser till att du och dina nära får i er nyttig mat. I matkassen med ekologisk mat varvas kött-, fisk- och fågelrätter med vegetariska alternativ. Varje maträtt innebär en ny smakupplevelse.

Du kan få en ny kund-rabatt på din första färdiga kasse mat

Leverantörerna av färdiga matkassar har i regel ett prova på-pris som kan ge dig upp till 50 procent i ny kund-rabatt. Genom att använda denna rabatt får du en förmånlig möjlighet att se om en ekologisk matkasse kan vara något för dig. Just denna kasse kan vara något dyrare än de andra alternativen, men precis som många andra gör det dig kanske inte så mycket att betala ett par hundringar extra i månaden för att ta hand om människa och miljö.

Så här beställer du en matkasse med ekologiska matvaror

Bläddra upp till jämförelselistan i artikeln. Där har vi listat de bästa ekologiska matkassealternativen på den svenska marknaden, så att du enkelt ska kunna se och jämföra vad var och en av leverantörerna erbjuder. När du har hittat en kasse som du tycker passar dig, klicka dig vidare från vår länk till leverantörens nätbutik. I nätbutiken kan du få ännu mer matnyttig information om den ekologiska kassen. Gör din beställning av ett abonnemang och glöm inte att utnyttja din ny kund-rabatt!

9 fördelar med att köpa ekologisk mat

  1. Du slipper mata kroppen full med bekämpningsmedel och kemikalier.
  2. Du undviker att fylla jorden med skadliga bekämpningsmedel och kemikalier liksom att urlaka bra odlingsmark på viktig näring.
  3. Du skyndar på processen att skapa hållbara jordbruk, i vilka man försöker förse jorden med näring i stället för att tömma den på det.
  4. Du uppmuntrar bönder att behandla djuren på ett mer hänsynsfullt sätt.
  5. Du stöttar det lokala företagslivet, då innehållet i en ekologisk matkasse mycket väl kan vara närproducerad mat. På så sätt stärker du även utvecklingen i landsbygdsområdena.
  6. Du värnar om den sociala rättvisan genom att öka de små aktörernas inflytande över sin egen vardag.
  7. Du skapar förutsättningar för ökad biologisk mångfald i naturen.
  8. Du kommer kunna njuta av godare mat. Ekologisk mat brukar smaka ljuvligare än mat som är framställd med hjälp av kemikalier och genmanipulation.
  9. Du får i dig ännu mera näring i form av vitaminer, mineraler och enzymer, åtminstone tyder rön på detta.