Uppdaterades:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Foto av författare
Skribent: Josef Bekir

Mat på Greklandsresan

Längtar du bort till solen, värmen och Medelhavets härliga vågor? Och längtar du efter den härliga maten som Medelhavsländerna bjuder på? Följ med på en resa till Grekland och upplev god mat, fantastiska bad och härlig segling runt Greklands övärld.

Allt detta är möjligt med en chartrad seglingsresa till Grekland. Grekland har allt – en spännande historia, vänliga människor, skönt väder, en lång kustlinje med många öar och så fantastiskt god mat. Du behöver inte alls vara en erfaren seglare för att kunna hänga med på en seglingssemester. Besättningen ombord fixar allt och du väljer själv hur mycket du vill hjälpa till och hissa segel, styra och lätta ankare. Och det bästa av allt, du kan få all mat bekvämt serverad. Det kallar vi en riktig semester! Självklart kan du också hyra en segelbåt utan besättning och då får du stå för matlagningen själv. Men nu måste vi komma in på Greklands kulinariska specialiteter. Grekland bjuder på en stor och härlig variation av smaker där vitlök och olivolja finns som en bas i nästan alla maträtter.

Utmärkt mat i Grekland

Det grekiska köket är ett uppskattat kök i hela världen. Du kan i princip hitta en restaurang med grekiska inslag var du än befinner dig. Menyerna är egentligen ganska enkla men det som gör den grekiska maten så speciell är dess smakrikedom. En rätt som många förknippar med Grekland är moussaka. I en moussaka varvas auberginer med potatis och köttfärs och hela gratängen avslutas med en béchamelsås och riven ost. Man kan nästan säga att den är som en lasagne – fast från Grekland då så klart! Testa också gärna grillade fläskspett som i Grekland kallas för souvlaki. Köttet kan serveras med pitabröd eller med pommes frites. Eller varför inte med både och? Och på tal om pita så måste man äta en pita gyros när man är i Grekland. Bröd med till exempel lamm eller kyckling kan aldrig vara fel. Pricken över i:et är tzatzikisåsen på toppen. Vill du bara ha något enkelt är en grekisk sallad en perfekt måltid. Solmogna tomater, peperoni, oliver, gurka och härlig fetaost är allt som behövs.

Avsluta med en grekisk dessert

När du tror att du inte ska få i dig en enda munsbit till är det ändå gott att avsluta middagen med en liten dessert. Baklava kan ätas både som en söt frukost och som en dessert. Den består av filodeg som bakats i ugnen tillsammans med honung och torkad frukt. En liten skål med grekisk yoghurt med lite ringlad honung på toppen är inte heller en dålig avslutning på en underbar grekiskinspirerad måltid!