Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Foto av författare
Skribent: Josef Bekir

Populära maträtter från mytomspunna Toscana

Toscana är ett av Italiens mest kända och besökta områden. Det är inte särskilt konstigt med tanke på att det är en otroligt vacker region med en uppsjö av saker att både se och uppleva. Inte minst gäller det vin och mat. Men det finns en hel del annat i Toscana att vara med om också, men onekligen så är det den kulinariska upplevelsen som lockar människor hit i första hand.

Pasta med vit tryffel

Tryffel, speciellt den vita tryffeln, finns det relativt gott om i Toscana. Viktigt att notera att det finns relativt gott om den. Precis som med all tryffel så är även den vita svår att hitta i skogen. Så svampens exklusiva rykte kommer inte bara av den gudomliga smaken – den är också svår att lägga vantarna på.

Eftersom vit tryffel har en smak som många upplever säregen, och kanske till och med svår att uppskatta till en början, så brukar man använda den sparsamt men låta den ha huvudrollen i den rätt där den används.

En klassisk toskansk pasta med tryffel är en otroligt enkel rätt. Tagliatelle eller spaghetti är bra pastasorter att använda, men du kan faktiskt bestämma helt själv. Koka pastan al dente i saltat vatten och ringla äkta olivolja över den på tallriken. Avslutningsvis river du en generös – men inte överdriven – mängd vit tryffel över anrättningen. Det är allt.

Toskansk gryta

Köket i Toscana präglas mycket av rätter som vi skulle beskriva som typiska hösträtter. Man äter ofta rejäla och mustiga grytor med generöst med rött vin i. Kött och svamp samsas med andra lokala läckerheter i de här grytorna.

Scottiglia

Scottiglia är ett typiskt exempel på en sådan gryta. Den är lika enkel att laga som den är god att äta. Den innehåller två sorters kött, fläsk och lamm, och ganska mycket av bägge.

Använd cirka ett halvkilo av bägge köttsorter. Skär köttet i bitar efter att du har putsat bort senor, och gnid sen in alla grytbitar med mortlad svartpeppar och enbär. Stek hackad gul lök, selleri, vitlök och morötter på medelvärme i botten på en kastrull eller gryta. Under tiden grönsakerna ligger i grytan så bryner du köttbitarna i en stekpanna bredvid. När de fått en stekyta på varje sida så lägger du över varje bit i grytan.

När allt kött är i grytan häller du över ett par deciliter rött vin, ett par deciliter vatten och en burk krossade tomater. Rör om och låt det puttra i fem till tio minuter.

Servera med polenta och ännu mer rött vin.

Lämna en kommentar