Uppdaterades:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Foto av författare
Skribent: Josef Bekir

Spara pengar på mat

I denna text kommer du att få en hel drös med tips på hur du och din familj kan spara in pengar på mat.

Utgifter i form av matinköp är en stor del av de flesta människors månatliga budget, men faktum är att det går att spara in en hel del på matinköpen och kringliggande kostnader, för att på så sätt minska utgifterna och få mer pengar över till annat i livet som kanske är lite roligare.

Dra ner antalet gånger du besöker en restaurang

Oavsett om du äter ute nästan var och varannan dag, eller om du mer sällan är ute och äter, kan du ta dig en funderare om du kan minska antalet gånger du äter på en restaurang. Detsamma gäller de gångerna som du väljer att köpa med dig en låda på lunchen. Säg att du köper en lunchlåda för 95 kronor och du gör detta 2 dagar i veckan – det blir ändå en betydande summa om 760 kronor i månaden som du lägger enbart på detta. Du behöver ju också handla mat till frukost, middag och lunch till de andra dagarna och genast blir matkostnaden hög.

Beställa en matkasse

Att beställa en matkasse har många olika fördelar. Dels blir det (förhoppningsvis) inte bråk om vad som står på menyn och dels får man tillfälle att testa nya maträtter och ingredienser man kan inte hade gjort annars. Även de mindre kan utebli och du handlar inte mat som sedan slängs, vilket i sig är positivt. Du får dessutom en varierad kost på köpet och det är även väldigt enkelt och smidigt.

Det finns såpass många olika företag som erbjuder matkassar, så det gäller att hitta den bästa matkassen så att hela familjen, trots olika smaker och eventuella allergier kan bli nöjda. Även om du ingår i ett mindre hushåll kan du passa på att göra matlådor av den eventuellt överblivna maten, och på så sätt har du skurit ner matkostnaderna rejält.

Sluta småhandla – planera dina inköp

Att småhandla är definitivt en faktor som påverkar dina matkostnader på ett negativt sätt. Istället för att du gör upp en ordentlig planering och budget kring dina måltider och matinköp så går du till affären flera gånger och köper det du är sugen på just då. Detta höjer matkostnaderna rejält, vilket gör att ett av det bästa du kan göra för att hålla nere matkostnaderna är att du börjar planera dina inköp.

Använda ett kreditkort för mathandel

Att införskaffa ett kreditkort för matinköp och använda dig av detta när du handlar mat och andra saker i mataffären, är ett ypperligt sätt att få ut något när du ändå handlar eftersom du får bonus på dina inköp. De flesta kreditgivare erbjuder även bonus som du sedan oftast får i checkar som du kan använda i affären.

Det finns också rabatter och specialerbjudanden som är kopplade till kortet och som du kan använda dig i affären just där och då, men det finns också andra förmåner som medföljer ett sådant kort. Några exempel på sådana förmåner kan vara reseförsäkring och andra typer av försäkringar, rabatter hos samarbetspartners till exempel resebolag, eller att inga kostnader tillkommer när du vill göra kontantuttag.

En annan stor fördel med att betala matinköpen med ett kreditkort är att du får en bra överblick över dina inköp. Du kan således planera ännu mer för att på så vis skära ner matkostnaden ytterligare.

Följer du dessutom vissa av de andra tipsen ovanför, har du möjlighet att hålla nere dina matkostnader rejält!

Lämna en kommentar