Uppdaterades:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Foto av författare
Skribent: Josef Bekir

Spartips för din vardagsekonomi

Ibland är det tomt i plånboken. Det bästa sättet att undvika situationen är genom att planera din ekonomi, så att du alltid har de pengar som du behöver. Här kommer tre spartips för din vardagsekonomi, kolla också in ekonomisajten Sparapengar.com för fler tips hur du kan spara pengar.

1# Ha koll på pengarna

För att kunna spara pengar måste du veta vad du lägger dem på och hur mycket du har att röra dig med. Det första som du behöver göra är att sätta dig ner och gå igenom hela din ekonomi samt besluta dig för hur mycket som du ska spara och lägga undan i månaden. Även en hundralapp i månaden är en första steg. Gör sedan upp olika månadsbudgetar för mat, nöje, appar och prenumerationer och håll dig till dem. När lönen kommer, börjar du med att sätta undan dina sparpengar på ett särskilt konto. Sedan bör du varje månad skriva upp hur mycket pengar som du lägger på olika saker, så att du verkligen får koll. Hur mycket spenderar du på kaffe på stan? Hamburgare och pizza?

2# Inköpslista

Varje vecka bör du göra en inköpslista och sedan hålla dig till den när du handlar. Att gå in i en affär och handla mat utan att ha planerat innan, är ett bra sätt att få pengarna att flyga iväg. Utgå alltid från vad som är på extrapris. Om du handlar på extrapris och köper flera förpackningar och fryser in, så kan du på en tight budget äta både lax och kyckling.

3# Laga maten själv

Laga din mat själv. Då får du både billigare, nyttigare och mer näringsrik mat, som du inte behöver spendera tid på att försöka motionera bort. För att spara in tid kan du laga storkok. Istället för att laga fyra portioner lasagne, så lagar du åtta eller tolv måltider på en gång. Frys sedan in dem i lagom stora portioner beroende på hur stort hushållet är.

Lämna en kommentar